واشنگتن پست :چین نه از ایران دل می کند نه از اعراب !
به گزارش عصر ایران این روزنامه با اشاره به روابط رو به رشد چین با کشورهای امارات و عربستان می نویسد دولت پکن در حالی که از روابط اقتصادی و سیاسی خود با ایران چشم پوشی نمی کند در عین حال در ماه های گذشته تلاش کرده است روابط اقتصادی و سیاسی خود با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را نیز گسترش دهد.
گفتنی است کشورهای غربی حامی تشدید فشار به ایران به دولت چین پیشنهاد داده بودند تا در ازای قطع یا کاهش روابط اقتصادی خود با ایران به ویژه در زمینه خرید نفت خام کشورهایی چون عربستان سعودی را جایگزین ایران کند ، اما به نظر می رسد مقامات پکن به توصیه دوم کشورهای غربی عمل کرده اند در حالی که همچنان روابط گسترده اقتصادی خود با ایران را نیز حفظ کرده اند.
واشنگتن پست در این زمینه می نویسد : " چین با توجه به نیاز رو به رشد خود به انرژی می خواهد تا گزینه های خرید خود را متنوع سازد و این مساله موقعیت آمریکا را برای تشدید فشار به ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور پیچیده تر می سازد و همزمان نفوذ چین را در کشورهای عربی متحد غرب در منطقه گسترش می دهد.
واشنگتن پست در ادامه با اشاره به سفر ماه گذشته ون جیابائو نخست وزیر چین به سه کشور امارات ، عربستان و قطر می نویسد ؛ در این سفر چین توانست قرار داد همکاری برای توسعه یک پالایشگاه به ظرفیت 400 هزار بشکه نفت خام در روز در شهر بندری " ینبع " عربستان در سواحل دریای سرخ منعقد کند. این قرار داد میان شرکت آرامکو عربستان با شرکت چینی " سینوپک " منعقد شده است.
واشنگتن پست می نویسد شرکت عربستانی آرامکو سال گذشته نیز با انعقاد قرار دادی با شرکت نفتی " پترو چاینا " ( بزرگ ترین شرکت نفت و گاز چین ) متعهد شد تا برای توسعه پالایشگاهی در استان یونان در جنوب چین روزانه 200 هزار بشکه نفت خام تامین کند.
این روزنامه آمریکایی می نویسد آمارهای وزارت بازرگانی چین نشان می دهد که حجم تجارت این کشور با عربستان در سال 2010 رقمی بالغ بر 43 میلیارد دلار و حجم تجارت این کشور با 5 کشور دیگر عضو شورای همکاری خلیج فارس 49 میلیارد دلار بوده است ، در حالی که بنا بر آمار ها در همین سال حجم روابط تجاری ایران و چین 29 میلیارد دلار برآورد شده است .
واشنگتن پست در ادامه به نقل از " ما لیرونگ " استاد مطالعات بین المللی دانشگاه شانگهای می نویسد : " کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اهمیت ویژه ای برای چین دارند و ظرفیت های زیادی برای توسعه تجارت و همکاری های اقتصادی میان دو طرف وجود دارد اما چین برای حداکثر سازی منافعش روابط موجود خود با ایران را نیز حفظ می کند تا از این طریق منابع تامین انرژی خود را گسترش دهد ."
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 27,دسامبر,2024